Julkaistu

Värien merkitys

Keltainen – tiedon, oppimisen ja uusien tuulien väri

Keltainen on pirtsakka kuin aurinko, jonka säteet antavat tilaa uusille asioille ja ideoille. Se on tiedon sekä oppimisen väri. Keltainen auttaa meitä olemaan valppaita, kuuntelemaan, näkemään ja omaksumaan kaiken. Tämä väri on rajattomuus, sillä eihän meidän oppimisellakaan ole rajoja.

Keltaisen värähtelyä saat esim. seuraavin konstein:

 • syömällä: maissi, hirssi, lakka, banaani, manteli, voi, sitruuna, hunajameloni
 • yrttiteenä: voikukka, leskenlehti, kultapiisku
 • kukkina: auringonkukka, orvokki, hanhikki, esikot, kurjenmiekka
 • puut: lehtipuista ruska-aikaan
 • kivistä: sitriini, tiikerinsilmä, meripihka, pyriitti
 • musiikista: ooppera-aariat ja balladit

Keltainen ja Solar Plexus- chakra

Solar Plexus- chakra on myös nimeltään Manipura ja siihen yhdistetään keltainen väri. Manipura on chakroista kolmas ja sijaitsee noin 4cm navan yläpuolella. Tämä chakra kuvaa aurinkoamme, ns.voimakeskustamme. Sen tehtävänä on mm. kokemusten ja ruoan sulatusprosessit. Manipuran avulla havaitsemme myös suoraan muiden ihmisten värähtelyjä.

Jos kolmas chakra toimii puuttelisesti, tunnet itsesi usein masentuneeksi tai alakuloiseksi. Haluisit myös mieluiten piiloutua kaikilta haasteilta ja uudet tilanteet pelottavat sinua. Et osaa hyväksyä itseäsi kokonaisuutena. Etkä myöskään pysty kunnioittamaan muiden tunteita tai erikoisia luonteenpiirteitä

Jos kolmas chakrasi on avoin ja toimii harmonisesti, koet rauhallisuutta, ja sisäinen elämäsi on harmonista. Osaat hyväksyä ja nähdä itsesi kokonaisuutena sekä hyväksymään muut sellaisinaan kuin he ovat.

Punainen – intohimon, aktiivisuuden ja hauskanpidon väri

Punaisen voima potkaisee meidät liikkeelle. Se on adrenaliinipaukku joka antaa fyysistä voimaa. Se rohkaisee ujoa, piristää väsynyttä ja lämmittää palelevaa. Punainen on reipasta menoa ja estotonta hauskanpitoa. Rakkautta ensisilmäyksellä ja suurta intohimoa, mutta myös mustasukkaisuutta, äkkipikaisuutta ja raivostumista.

Punaisen energiaa saat esim näillä konstein:

 • syömällä: puolukka, karpalo, viinimarja, tomaatti, mansikka, kirsikka, nokkonen
 • kukista: pelargonia, ruusu, tulppaani, joulutähti
 • kivistä: granaatti, rubiini, koralli, hematiitti, punainen jaspis
 • puista: mänty, punahonka ja tiikki
 • musiikista: rummut, bassosoittimet, jazz

Punainen ja juurichakra

Juurichakra eli Muladhara on chakroista ensimmäinen. Aktiivinen juurichakra loistaa voimakkaan tulipunaisena. Se yhdistää meidät fyysiseen maailmaan eli pitää meidät maadoittuneina. Ensimmäiseen chakraan kuuluvat myös kaikki elämän kannalta tärkeät tarpeet. Tämän vuoksi juurichakraan on luokiteltu kuuluvaksi myös maan elementti, ja väriksi valittu energian ja aktiivisuuden väri.

Jos juurichakrasi on tukossa, pyörivät ajatuksesi ja tekosi ensisijaisesti materiaalisen omistamisen ja turvallisuuden ympärillä. Saatat myös huomata että aistilliset ärsykkeet ja nautinnot ovat sinulle erittäin tärkeitä. Samaan aikaan sinulla kuitenkin on vaikeuksia avoimesti antaa ja ottaa vastaan, olet myös varautunut ja rajoittunut. Kun et ole maadoittunut voit myös kokea ajatuksesi takkuavan tai tiputtelet esineitä käsistäsi.

Jos juurichakrasi on avoin ja harmoniassa, koet syvän henkilökohtaisen yhteyden maahan ja kaikkiin sen luontokappaleisiin. Tunnet elinvoiman ja tyytyväisyyden, tasapainoisuuden ja sisäisen lujuuden.

Muista kuitenkin että punaisestakin voi tulla ähky. Liiallinen punaisuus voi ilmetä raivonpurkauksina tai hyökkäävänä käytöksenä. Siis kohtuus kaikessa, myös väreissä.

Oranssi – luovuuden, elämänhalun ja räiskyvien tunteiden väri

Luonto ympärillämme alkaa pikkuhiljaa täyttymään oranssin sävyistä. Näitä pirteän oranssin sävyjä löytyy niin puiden lehdistä aina kypsyviin kurpitsoihin asti.

Oranssi on kuin energiapotku tai räväkkä chilipippuri. Se räjäyttää kehossa liikkeelle hetkessä useita toimintoja. Kuten väriopista olemme oppineet jo lapsena; on oranssi punaisen ja keltaisen yhdistelmä, tarkoittaen sitä että oranssissa yhtyvät punaisen ja keltaisen energiat. Energiat jotka antavat meille räiskyvää iloa, uusia ajatuksia ja luovuutta. Oranssi on hassuttelua ja pikkupiloja mutta myös rakkauden tulta ja riemua. Tässä värissä uhkuu rohkeus, riskit ja uskallus, mikä vapauttaa meidät tunteiden ilmaisuun. Oranssi rikkoo vanhoja kaavoja ja ravistelee rakenteita, sillä sen voima tekee meidät rohkeiksi.

Tämän värin tehtävä on avata ja puhdistaa negatiivisia ajatusmuotoja, jotka rajoittavat tunne-elämäämme. Väri vahvistaa itsetuntoa ja antaa elämänhalua. Siksi oranssi sopii hyvin mm. masennuksen hoitamiseen.

Oranssin potkua saat elämääsi esim. näillä konstein:

 • syömällä: pihlajanmarja, tyrnimarja, porkkana, lanttu, kurpitsa, nauris
 • kukista: kehäkukka, krysanteemi, gerbera
 • kivistä: karneoli, tuliopaali, oranssi akaatti
 • puista: pihlaja, ruska-aikaan kaikista puista
 • musiikista: samba, rock, jive, rituaalitanssit ja muut tuliset rytmit

Oranssi ja Sakraalichakra

Sakraalichakra eli Svadhisthana – chakra on järjestyksessä toinen chakroista. Se vaikuttaa kehossamme mm. lantioon, sukupuolielimiin, munuaisiin ja virtsarakkoon. Sakraalichakra on chakroista ensimmäinen, joka hirttää kiinni, kun stressaamme. Eli kun tämä chakra on jumissa, niin tuolloin mikään ei tunnu miltään. Tämä taas ajaa muut chakramme epätasapainon tilaan, jonka seuraamuksena ne alkavat yli- tai alisuorittamaan.
Sakraalichakraa voi puhdistaa ja aktivoida esim. syömällä jotain oranssia tai nauttimalla sitä väriterapian muodossa, vaikka liikkumalla luonnossa ruska-aikaan.

Mutta muista: liika oranssi voi saada aikaan hermostumista, uhkarohkeutta tai tunteiden heittelyä. Nauti siis oranssia kohtuudella – kuten kaikkea hyvää, muuten voi tulla ähky.

Vihreä – parantamisen, harmonian ja sympatian väri!

Luonto on tällä hetkellä täynnä vihreän eri sävyjä, löytyy vaaleampaa, tummempaa ja kaikkea siltä väliltä. Vihreä symbolisoi yhteenkuuluvuutta, rauhaa sekä tasapainoa kaiken olevaisen kanssa. Se on neutraali ja siksi tärkein parantava väri. Siksi luonto on se luonnollisin lääkitsijä – olipa se sitten haava sormessa tai sydämessä. Vihreä on vihta särkeville jäsenille, ratamonlehti haavalla tai vaikkapa piparmintun tuoksu saunan kiukaalla.

Kaikki vihreän hoitavat sävyt löytyvät luonnosta ja sen suuri viisaus tasapainottaa kaikkia muita värivärähtelyjä. Vihreä on myös ystävällisyyttä, hyväksymistä, halausta tai olalle taputusta. Se tuo mukanaan sopua, oikeudenmukaisuutta ja tasavertaisuutta. Vihreässä asuu rakkaus ja anteeksianto. Värissä yhdistyvät keltaisen (oikean kätemme) looginen äly ja sinisen (vasemman kätemme) intuitiivinen luovuus.

Vihreää värienergiaa saat mm. seuraavin konstein:

 • Syömällä: esim. papuja, herneitä, kurkkua, päärynää, avokadoa ja omenaa.
 • Kukista: viherkasvit ja yrtit
 • Puista: kaikista puista, pensaista ja muusta luonnonvihreästä
 • Kivistä: mm. jade, malakiitti, sammalakaatti sekä akaatti, smaragdi ja unakiitti
 • Musiikista: erityisesti kansanmusiikista missä soi esim. säkkipilli, haitari tai kannel

Vihreä ja sydänchakra

Sydänchakra on neljäs chakra joka vaikuttaa kehossamme mm. sydämeen, rintakehään ja rintaonteloon, keuhkojen alaosaan sekä ihoon.
Vihreä stimuloi sydänkeskusta, jonka päätteet ovat kämmenet. Eli toisin sanoen, kädet ovat sydämen jatke. Kädet nyrkissä ei voi rakastaa.
Vihreän suurin tehtävä on avata sydän ja kädet rakastamaan, halaamaan ja koskettamaan. Vihreän muita tehtäviä on, opettaa antamaan anteeksi – myös itselle ja unohtamaan, päästämään irti. Itkemättömät itkut ja niellyt sanat puristavat usein rintaa.

Mutta muista; liika vihreä voi myös saada aikaan päättämättömyyttä ja innostuksen puutetta. Nauti siis vihreää kohtuudella, kuten kaikkea hyvää, muuten tulee nopeasti ähky.

lähteet:
Anne Hietanen – Valonvoimaa
Shalila Sharamon & Bodo J. Baginski – CHAKRA käsikirja