Julkaistu

Juhannus ja juhannustaika

Juhannusta vietettiin alun perin vuoden valoisimpana päivänä eli kesäpäiväseisauksen aikaan. Katolinen kirkko siirsi juhlanvieton kesäkuun 24. päivään, siis vietettäväksi puoli vuotta ennen joulua. Nykyisin juhannusta juhlitaan Suomessa kesäkuun 20. ja 26. välisen päivien lauantaina. Ennen, varsinkin Suomessa, juhannus oli muinaisuskontoon liittyvä juhla, Ukon juhla tai vakka juhla. Ukko oli esi-suomalaisten ja karjalaisten ylijumala sekä ukkosen, sään ja sadon jumala.

Monet kristilliset kirkkokunnat taas juhlistavat tällöin Johannes Kastajan syntymäpäivää, siitä siis nimi juhannus.

Juhannussaunan, koivuvihtojen ja tanssien lisäksi, juhlan viettoon on kuulunut myös juhannustaiat. Näistä perinteistä monet juontavat juurensa vanhaan eurooppalaiseen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikaan. Joten juhannuksen taiat ja ennustukset, joissa povataan tulevaa puolisoa kukkakimpulla tai satokauden runsautta siitä, miten paljon juopoteltiin, eivät olekaan tuulesta temmattuja. Kokkoa tosin poltettiin ihan toisesta syystä. Tulen ja savun sanottiin pitävän pahat henget poissa.

luonnonkosmetiikka blogi juhannus

Vastaavia tulia poltettiin myös talvipäivänseisauksen yhteydessä. Uskottiin, että nämä päivät olivat taianomaisia päiviä, koska silloin aurinkokin tuntui pysähtyvän hetkeksi ääripäähänsä, mikä puolestaan sai henkiolennot liikkeelle.

Muutamat näistä taioista ovat säilyneet tähän päivään saakka. Paikkakunnat sekä perinteet vaikuttavat taikojen teossa sekä uskomuksissa. Niitä saatetaan tehdä eri lailla, eri puolilla maata.

 

Tässä niistä muutama:

  • jos juhannusyönä kerää seitsemän kukkaa ja asettaa ne tyynyn alle, voi unissaan nähdä tulevan rakkautensa
  • jos juhannusyönä kulkee metsässä, saattaa siellä kohdata virvatulen, joka johdattaa seuraajansa aarteen luo
  • kun juhannussaunan jälkeen heittää saunavihdan saunan katolle, niin siitä ilmansuunnasta mihin vastan pää (= kädensija) osoittaa, sieltä saapuu heittäjälle rakas

luonnonkosmetiikka juhannustaika

lähteet:

http://juhlat.fi/articles/tag/juhannustaiat/

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/05/17/juhannus-keskikesan-ja-valon-juhla