Julkaistu

Frisör i naturens tecken – artikel från Nya Östis 28.9.2017

Allvarlig kontaktallergi satte stopp på frisörkarriären för Luana Lill-Smeds. Nu satsar hon på ekologisk hårvård och trivs med sitt arbete.

LAPPTRÄSK Uppradat på hyllorna i Luana Lill-Smeds frisörsalong i Lappträsks centrum finns glasburkar med olika örter och färgämnen. Luana diskuterar med hennes kund Siv Enqvist hur ekologiska hårprodukter hon testat har påverkat håret.

Vid ekologisk hårfärgning används i regel tre grundfärger, indigo, henna och cassia.

-Med hjälp av bland annat rabarberrot får man rödare nyans i håret och sprängticka ger brunare nyans, förklarar Luana medan hon förevisar burkarnas innehåll.

Kontaktallergi

Luana har varit ekofrisör sedan 2006, men vägen hit har varit lång och krokig.

Hon flyttade från Sverige till Finland i början 1990-talet, eftersom föräldrarna är från Finland, och utbildade sig till frisör.

– Under den utbildningen testade vi massor av olika färgnyanser i det egna håret. Jag minns att det redan då kändes fel att färga mitt hår med kemikalier. Inställningen till ekologiska färgämnen kunde dessutom ha varit bättre under utbildningen. Då visste man inte så mycket om ekologisk hårvård.

Det rådde ekonomisk depression i Finland. Som nyutexaminerad sökte därför Luana jobb i Norge. Inom ett år utvecklade hon en allvarlig kontaktallergi och kunde inte ens vistas i en frisörsalong. Hon återvände till Finland, djupt deprimerad.

-Bottnen föll ur. Jag hade sett fram emot många år inom branschen.

Efter ströjobb runtom i Finland förde kärleken henne till Lappträsk. Hon var mammaledig och en längre tid hemma med barnen.

– Med tanke på min karriär kände jag mig helt misslyckad. De jobb jag prövat på var inte min grej. Jag hade även påbörjat en ny utbildning som jag lämnat på hälft. Depressionen kom åter smygande.

Luana berättar vidare hur hon satt hemma på golvet och håglöst bläddrade i en tidning när hon fick syn på en artikel om en ekofrisör. Samma dag anmälde hon sig till ekofrisörutbildningen i Prakticum. Äntligen föll alla bitar på plats.

-Utbildningen blev min räddning och var allt jag önskat inom frisörutbildningen. Nu låg fokus bland annat på stämningen i frisörsalongen och att se kunden som helhet.  År 2006 började jag jobba som ekofrisör.

Ekofrisör och växtfärger

Plast, silikon och tillsatsämnen

I kemiska hårvårdsprodukter finns plast, silikon och tillsatsämnen. Parafenylendiamin är bland de mest allergiframkallande kemikalien som finns framförallt i färgämnena ljusbrun till svart.

Kunder som besöker Luanas frisörsalongen vill antingen testa på något nytt eller så har de fått symtom av kemikalierna som används vid kemisk hårfärgning.

Luana ritar på ett papper samtidigt som hon beskriver hur färgämnena via hårsäcken och porerna kommer in i blodsystemet.

Allergiska symtom från kemisk hårfärgning är bland annat att det hettar i hårbottnen, utslag på händer, ansiktet fjällar, svullna öron och mjäll. Symptomen brukar uppenbara sig mellan 24 och 48 timmar från färgningen.

-Först av allt gäller det att uppsöka läkare. Men det är viktigt att reagera på överkänsligheten i tid. Det tar månader att bli av med symptomen.

Lerinpackning

Ett sätt att bli av med de kemiska ämnena i håret är att göra djuprengörande lerinpackningar, samt att tvätta håret med ekologiska produkter.

-Jag använder enbart rena, ekologiska hårvårdsprodukter. Jag har utvecklat en egen naturkosmetisk produktserie som nyligen kommit ut på marknaden.

Det tar minst en till tre månader innan reningsprocessen börjar bära frukt. Skillnaden i hår som färgats ekologiskt är att nyansen blir annorlunda, naturligare. Utväxten blir inte inte lika skarp jämfört med kemisk färgning. Håret blir tjockare och glänser.

 

Månen påverkar klippning och färgning

Luana är intresserad av månens cykler. Hon talar för att se människan som helhet och hur månens faser påverkar människans kropp samt hur kroppen helar.

-Därför påverkar månen även hur naturprodukterna hjäper det skadade håret och hårbottnet. Exempelvis under avtagande måne påverkas inte huden av hudpreparat lika bra. Kroppen kör då ut slaggämnen och renar sig.

Hon tillägger att man kan testa månens inverkan exempelvis genom att så persilja.

-Så persilja i maj när månen är avtagande. Så sedan persilja några veckor senare vid nymåne. Persiljan som är sådd i nymåne växer snabbt och ikapp den persilja som såddes tidigare.

Månens faser påverkar även klippning och färgning. Tiden före fullmåne lämpar sig för hårfärgning. Efter fullmåne lönar det sig att klippa håret.

-Jag brukar mötas av förvåning och skepsis när jag förklarar det här. Men efter en tid frågar kunderna efter lämpliga tider med tanke på månens faser, säger Luana med ett leende.Månens faser påverkar