Suomalaiset superyrtit

Suomalaisiset superyrtit ansaitsevat oman kirjoituksensa! Miten paljon luonto meille antaakaan!

Seuraa kirjoitusta, sillä päivitämme ja kasvatamme sitä ajan myötä.

 

Nokkonen

Nyt alkukesästä on otettava kaikki ilo irti yrteistä, sillä nokkonen on nyt parhaimmillaan. Nokkonen (Urtica dioica/urens) on mahtava yrtti kaikkiin vaivoihin, mitä voit keksiä. Se kukkii alkukesästä sekä syksyllä – nämä ovat parhaita aikoja kerätä yrtti rohtona käyttöön.

Nokkosen kaikki osat voidaan käyttää, eli versot, lehdet, siemenet sekä juuret. Yrtti kasvaa pihoilla, latojen reunoissa, rannoilla sekä tien- ja ojanvarsilla. Kerätessäsi on kuitenkin hyvä olla kumihanskat sekä sakset mukana, sillä yrtti ei ole saanut lempinimeään ”viholainen” tyhjästä.

nokkonen on suomalainen superyrtti

Älä kerää nokkosia navettojen tai tunkioiden vierustoilta, sillä se sisältää tuolloin kuormittavia määriä nitraattia!

Yleisesti nokkosesta puhutaan olevan hyvän kunnon, vastustuskyvyn, elinvoiman ja virkeyden lisääjä. Nokkosella on häkellyttävän paljon hyviä puolia. Kehoon yrtillä on monia eri positiivisia vaikutuksia, se esimerkiksi:

-vahvistaa verta

-alentaa verensokeria

-lisää hapenkulkua

-tasapainottaa verenpainetta

-edistää ruoansulatusta (suolia, maksaa, munuaisia j.n.e.)

-irrottaa limaa hengitysteistä

-vähentää eturauhasen kasvua ja turvotuksia sekä

-on iso apu iskiaksen hoitoon.

Nämä ovat vain puolet nokkosen upeista vaikutuksista.

Rohtona nokkosta käytetään sen runsaan A-, B-, C- , D- sekä K-vitamiinipitoisuuden ansiosta sekä sen monipuolisen hivenainepitoisuuden vuoksi. Nokkonen sisältää muun muassa rautaa, kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä. Kyseisestä yrtistä löytyy noin seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatista, joten korvaa pinaatti nokkosella pikaisesti.

suomalainen superyrtti nokkonen

Nokkonen on terveyden tukipylväs. Tätä loistavaa yrttiä ei kannatta jättää huomiotta. Keittiössä nokkosesta tulee paras kaverisi, se sopii keittoihin, sämpylöihin, pastaan, teehen ja mihin vaan keksit sitä laittaa. Teetä tehdessäsi lisää noin 1-3 rkl kuivattua nokkosta mukiin kuumaa vettä ja anna hautua hetki. Makua tuomaan voit toki sekoittaa muitakin teeaineksia.

Valitse nokkonen parhaaksi kaveriksi ja se vastaa tavoilla joita et uskoisi! Kannattaa kerätä reilusti, jos hyvä paikka löytyy. Nokkonen menee paljon kasaan kuivuttuaan ja mahtuu kyllä pieneen tilaan murskattuna. Kun sinulla on nokkosta reilusti, riittää varastosi talven yli. Eiköhän lähdetä keräämään!

 

Nokkosen kuivatus

 

Levitä nokkoset lakanoiden päälle vintille, jossa on lämmintä. Pöyhi niitä 1-2 päivän välein. Kuivatus toimii myös lattialämmitteisessä huoneessa tai saunan lauteilla. Jos saunaa pitää välissä käyttää, rullaa lakana yrtteineen kasaan ja levitä taas saunomisen jälkeen uudelleen jälkilämpöön.

 

suomalainen superyrtti nokkonen ja kuivatus

Lähteet nokkosjuttuun:

Kivimetrsä R. & J. Hulluna hortaan

Raipala-Cormier V. Luontoäidin kotiapteekki

www.yrttitarha.fi