Ekokampaamo ja kauppa
Kuningattarenkatu 16 Loviisa
Blogi
Lue luonnonkosmetiikasta
luana@luanas.fi
Asiakaspalvelu: 040 5626 000
Erikoiskosmetologi Suvi Rosqvist sai kokeiltavakseen hunajasaippuan. Meitä vähän jännitti, että mitä Suvi tykkää, koska hän on allergisoitunut hajusteille. Hunajasaippua oli Suville kuitenkin turvallinen vaihtoehto, sillä siinä ei ole eteerisiä öljyjä, kemiallisista hajusteista nyt puhumattakaan. Lue kosmetologin kirjoittama hunajasaippua-arviointi.
Hunajasaippualla voit tosiaan pestä kasvot, vartalon ja hiukset. Samassa paketissa siis puhdistusemulsio kasvoille ja shampoo hiuksille! Lempeyttä iholle ja hiuspohjalle. Jos olet tuoksuherkkä tai allerginen, tämä on loistava valinta.
Hunajasaippua vaahtoaa ihanasti ja se sopii erinomaisesti myös lapsille (ja myös lemmikeille). Saippuan joutumista silmiin tulee luonnollisesti varoa.
Hunajasaippuassa on aitoa suomalaista hunajaa ja mehiläisvahaa.
On se! Ainakin paksummat, luonnollisemmat ja helpommin hoidettavat.
Oletko joskus ihmetellyt, miksi iho ja hiuspohja eri päivinä reagoivat eri tavoin? Miksi hiuspohja rasvoittuu joskus herkemmin? Mistä johtuu, että toisinaan ihonhoito ei tunnu vaikuttavan mitenkään?
Kuun vaikutus voi olla yksi syy näihin edellä mainittuihin asioihin. Tottako? Sen voi todeta vain aistimalla, kokeilemalla ja olemalla tietoinen asiasta.
Jotta oppisi ymmärtämään ja aistimaan kuun eri vaiheet, helppo ja hyvä työkalu on kuukalenteri! Kuukalenterissa on selitetty yksinkertaisesti mm. mitä töitä kannattaa tehdä kuun eri vaiheissa, mutta myöskin, mikä kehon osa on herkimmillään eri aikoihin. Silloin, kun kehon jokin osa on herkimmillään, olisi hyvä välttää ylirasitusta! Näin toimimalla helpottaa jo ennestään olevia vaivoja ja ehkäisee uusia.
Itse lähdin liikkeelle seuraamalla hiusten ja ihon käyttäytymistä kuun eri vaiheissa. Kuivan ihon ja hiusten omaavana huomasin, että kasvava kuu on minun iholleni parasta aikaa, mutta myös pahinta!
Parasta siinä mielessä, että silloin iho eheytyy ja paranee. Keho ottaa vastaan, ja iho ottaa vastaan. Ihonhoito onnistuu hyvin. Halkeilevat ja tulehtuneet kädet ja jalat paranevat niin nopeasti, että tuloksia näkyy jopa yhden yön jälkeen! Hiukset voivat tosi hyvin tänä aikana. Varsinkin jos osaa hoitaa niitä oikeaan aikaan.
Pahinta kasvavan kuun aikana iholleni on, jos altistun kemikaaleille, joille olen allerginen. Paranemisprosessista tulee piinavan pitkä ja kivulias. Miksi? Siksi, kun iho on niin vastaanottavainen ja imee kaiken sisäänsä. Huomasin siis, että kasvavan kuun aikana teen eheyttäviä hoitoja ja katson tarkasti, etten joudu kosketuksiin allergiaa aiheuttavien aineiden kanssa.
Kiinnostuitko? Tämä on mielenkiintoista ja jos kiinnostaa, niin aloita kokeilemalla hoitoja eri päivinä. Laitan sinulle aika ajoin vinkkejä parhaista päivistä esim. hiusten pesuun ja ihon hoitoon uutiskirjeen mukana (toivottavasti kuulut jo joukkoon!). Huomaatko eroja tuuheudessa? Kuinka kauan hiukset pysyvät puhtaina? Onko hiuspohja paremmassa kunnossa? Miltä ihonhoito tuntuu? Tuntuuko iho ottavan vastaan aineita?
Ohuet ja hennot hiukset usein rasvoittuvat herkästi, ovat sähköiset tai muuten vain makaavat päätä myöten. Tällaiset hiukset kärsivät eniten kemikaaleista, siis mm. muoveista, silikoneista, säilöntäaineista ja parfyymeistä. Purkeissa ja mainoksissa kun lukee, että käyttämällä tätä hiuksista tulee tuuheat ja paksut. Onhan sitä uskottava sitten…
Valitettavasti homma ei mene näin pitkällä tähtäimellä. Meitä ihmisiä on moneen menoon ja herkimmät reagoivat ensimmäisenä. Olenkin sanonut, että me herkät ihmiset olemme oikeastaan aika tärkeitä ihmisiä! Saamme olla etulinjassa koko ajan kertomassa muille, että tämä ei ole hyvä aine. Me reagoimme herkkinä ensin, ja kohta muutkin reagoivat. Ainut pieni salakavala juttu on se, että me herkätkin reagoimme eri tavalla. Joku saa ihottumaa, toinen migreenin, astman tai muun. Vastuskyky heikentyy ja se ilmenee monilla eri tavoin.
Aika moni on reagoinut kemikaaleihin ja tuuminut, että ei tämä voi jatkua näin. Onneksi on näkynyt valoa tunnelin päässä. He ovat tehneet asialle jotain ja alkaneet tutkia ja kokeilla luonnonmukaisempia vaihtoehtoja.
Käyttämällä luonnontuotteita hiuksiin ja iholle ei rasita kehon vastustuskykyä eikä luontoa. Sitä paitsi pääsee helpommalla, edullisemmin ja vielä näyttääkin paremmalta, luonnonkauniilta. Jos sinulla on hius- tai iho-ongelma, älä peitä sitä. Hoida se kuntoon! Ihonhoito luonnonkosmetiikalla auttaa.
Pääset eroon hiuspohjassa ja hiuspinnassa olevista kemikaaleista käyttämällä luonnonmukaisempia vaihtoehtoja. Kokemuksesta tiedän, että jo yhden pesun jälkeen huomaat jotain eroja. Mitäs sitten kuuden pesun jälkeen?
Nopein tapa elvyttää hiusjuuret kuntoon on savihoito, jota mm ekokampaajat tekevät. Se on todellakin ihana kokemus! Jos ei ehdi lähteä ekokampaajalle, niin seuraava erittäin tehokas tapa on öljyhoito luomuöljyllä.
Helpoin tapa on shampoon ja hoitoaineen vaihto toiseen. Hiusten ja ihon pesu luomushampoopalalla tai saippualla on tärkeä juttu! Shampoopalan koostumus liottaa pois kemikaalikerrokset kerta kerralta tehokkaasti. Sen ihan tuntee, kuinka puhtaaksi hiukset tulevat. Liian puhdas tunne tasoittuu, kun olet pyyhekuivannut hiukset. Jos olet värjännyt pitkään kemikaaliväreillä, sinulla pitää olla kärsivällisyyttä. Saattaa mennä parikin kuukautta, ennen kuin hiusjuuri elpyy ja kemikaalikerrostumat häipyvät. Mutta lupaan, että kaikki järjestyy, näen näitä tapauksia ekokampaamossani joka päivä.
Voit testata pesemällä hiukset kuunkierron mukaisesti. Parhaat päivät, jotka tuuheuttavat ja pitävät pitkään puhtaina, ovat kuukalenterin mukaiset kukka- ja hedelmäpäivät.
Lehtipäivät eli vesipäivät ovat huonoimmat päivät, jolloin hiukset rasvoittuvat nopeammin ja tulevat usein sähköisiksi.
Verkkokaupassa on myynnissä kuukalenteri, joista nämä päivät näkee helposti. Lisäksi saat vinkkejä erilaisiin vuoden töihin.
Eikö olisikin mielenkiintoista kokeilla, miten eri päivät vaikuttavat hiuksiin ja pesutuloksiin? Kokeile ja tutki hiuspohjaasi pesun jälkeen. Me huomaamme kyllä eron parhaan hiustenpesupäivän ja huonoimman hiustenpesupäivän välillä. Huomaatko sinä eroja pesutuloksessa?
Tilaa myös uutiskirjeemme! Sieltä saat enemmän vinkkejä ja yllätysetuja. Kirje lähetetään noin kerran kuukaudessa.
-Saamme kansanperinnetietoa tai perimätietoa kuun vaikutuksista ihmisiin ja luontoon.
-Suomalaisessa kansanperinteessä on tiedetty ajoituksen taito.
-Entisajan ymmärrystä nykypäivän ihmiselle.
Kuun vuorovesivoimat liikuttavat valtameriä, maankuorta ja ilmakehää. Samat voimat vaikuttavat myös hienovaraisemmin havaittavina muutoksina kaikessa elävässä. Kuun rytmit näkyvät puutarhassa, maanviljelyksessä, metsän hoidossa, rakentamisessa, kotitöissä ja omassa hyvinvoinnissa.
Kirjalähteet ja lisätietoa:
Johanna Paungger & Thomas Poppe. 2008. Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsän hoidossa.
Anne Pöyhönen, 2005. Yläkuu ja alakuu. Saatavissa: www.ylakuu.com
Asiakasnäkökulmaa kehiiin ja tervasaippuaa testaamaan? Erikoiskosmetologi Suvi otti haasteen vastaan ja kokeili Luanas Organic tervasaippuaa.
Hieno huomio, että tervasaippuaa voi käyttää sheivaukseen ja parranjoon. Lue erikoiskosmetologin ajatukset testin jälkeen.
Tämän tuoksuun toki ihastuin maanläheisenä ihmisenä, mutta mietin samalla, että kuinka vahvana tuoksu jää elämään ihollani ja olisiko mahdollisia allergisia oireita luvassa.
Olen käyttänyt tervasaippuaa nyt muutaman kerran koko keholle ja hiuksiin, käytinpä sitä antibakteeristen ominaisuuksiensa ansiosta jopa sheivaukseen. Ihan hyvin toimi. Jään vielä kuulostelemaan tuotteen vaikutusta pidemmässä käytössä.
Tervasaippuasta jää miellyttävän pehmeä tervahko tuoksu hiuksiin, mutta iholle tuoksua ei jää juurikaan, tai se häviää suhteellisen nopeasti.
Pesuominaisuuksiltaan tervasaippua on hyvin pesevä ja koin ainakin itse tarvitsevani iholle kosteutta pesun jälkeen. Suihkuttelinpa siis hoitoainetta/hoitovettä koko vartalolle sekä hiuksiin ja levitin kostutetulle iholle aprikoosinkiviöljyä. Pehmeä ja luonnonmukaisen kevyt olo jäi iholle ja tervan tuoksu tuntui hiuksissa vielä loppupäivän.
Siskoni, joka on itsekin allergisoitunut parturi-kampaaja, ihastui täysin tervasaippuaan ja hänen miehensäkin on nyt käyttänyt sitä suihkussa peseytyäkseen. Olen kuullut kehuja ihastuttavasta tuoksusta sekä saippuan tuuheuttavasta ja hiuksiin ilmavan tunteen jättävästä vaikutuksesta. Siskollani on paksut ja tuuheat hiukset, jotka saavat tarvittavaa ilmavuutta tervasaippuan pesevästä ominaisuudesta.
Kirjoittaja: Erikoiskosmetologi Suvi Rosqvist
Saman tyyppisiä arvioita olemme saaneet muiltakin kokeilijoilta.
Oletko sinä jo kokeillut Luanas Organic tervasaippuaa?
Suosittelemme tervasaippuaa seuraaviin tilanteisiin:
-psoriasis
-atooppinen iho
-halkeileva iho
-akne
-rasvainen iho
Kokeile tehdä itse suolasuihke hiusten muotoiluun. Se on aivan mahtavaa! Saat sen avulla hiuksiisi kuohkeutta!
Olemme tehneet hieman kokeita ja todenneet tämän seoksen toimivaksi. Aineiden määrien ei tarvitse olla täysin tarkkoja ja voit kokeilla eri suhteilla. Eri hiuslaadut käyttäytyvät eri tavoilla. Kaikkein ihaninta on, että tämän tekeminen on tosi helppoa! Ja edullista!
Tarvitse seuraavia aineita suunnilleen näissä suhteissa:
Sekoita suihkepullossa merisuola ja lämmin vesi niin kauan, että suola liukenee kokonaan. Lisää halutessasi eteerinen öljy.
Lisää tuuheutta saat hiuksiisi käyttämällä Luanas Organic -tuotesarjan palashampoita ja hiustenhoitoainetta.
Suolasuihketta laitetaan hiuksiin suihkuttamalla. Osa käyttää suolasuihketta pesun jälkeen kosteisiin hiuksiin ja muotoilee hiukset suolasuihkeen avulla. Osa suihkuttaa kuiviin hiuksiin antamaan kuohkeutta.
Mitä enemmän hierot ja puristelet, sitä kuohkeampi tulos. Lisää suolan määrää jos tuntuu, että tarvitset enemmän kuohkeutta ja ryhtiä.
Liian suolaisuuden huomaa siitä, että hiusten väri muuttuu mattaisemmaiseksi ja hiuksesta tulee liian raskas. Silloin voit huuhdella suolan pois vedellä ja aloittaa uudestaan. Tämä onkin suolasuihkeessa ihana asia – laittaminen ja pois putsaaminen on tosi helppoa! Huippua!
Sanotaan, että kivet tulevat luoksesi, kun niiden apua, turvaa, lohtua tai iloa tarvitset. Siksi juttumme nimi on parantavat kivet. Kivet myös mystisesti katoavat luotasi, toiset hetkellisesti – toiset pysyvästi. Kenties ne katoavat mennäkseen lataamaan itsensä uusilla energioilla. Toki voi myös olla niin, että katoamistempullaan ne työntävätkin sinua lempeästi seisomaan omilla jaloillasi – omassa voimassasi.
Olette kaikki varmasti myös huomanneet erään asian; lapset rakastavat kiviä. He poimivat taskut täyteen pikkukiviä pihalta ja jopa nimeävät niitä. Miksi? – Siksi, että he ovat vielä avoinna niiden energioille. Eivät he tietenkään sitä itse tiedosta; menevät ja tekevät vain, kun siltä tuntuu.
Antakaa siis lasten leikkiä ja puuhastella kivien sekä kristallien parissa. Parantavat kivet auttavat heitä.
Juttusarjamme vuodelle 2023 on parantavat kivet
Astrologiassa tietyt kivet kuvaavat tiettyjä aurinkomerkkejä ja niiden ominaisuuksia. Annetaan esimerkkinä Oinas jonka kivet ovat mm. rubiini ja timantti. Nämä kivet eivät suinkaan rauhoita häntä – vaan antavat lisää vauhtia. Aurinkomerkin kivi auttaa löytämään ko. merkin energiat.
Muista: vaikka aurinkomerkeillä on ns. omat kivet, niin tämä ei tarkoita sitä etteikö esim. Vesimies voisi kantaa mukanaan esim.savukvartsia, Kauris haukansilmää jne.
Kivet löytävät meidät, aurinkomerkeistämme riippumatta, juuri silloin kuin niitä tarvitsemme.
Maaliskuu on kalojen kuukausi (20.2.- 20.3.) ja on aika tarkastella kalojen ”omia kiviä”: ametistia, krysopraasia ja kuukiveä.
Muista: vaikka aurinkomerkeillä on ns. omat kivet, niin tämä ei tarkoita sitä, etteikö esim. Vesimies voisi kantaa mukanaan esim. savukvartsia, Kauris haukansilmää jne.
Kivet löytävät meidät, aurinkomerkeistämme riippumatta, juuri silloin kuin niitä tarvitsemme.
Muista: vaikka aurinkomerkeillä on ns. ”omat kivet”, niin tämä ei tarkoita sitä, etteikö esim. Vesimies voisi kantaa mukanaan esim. savukvartsia, Kauris haukansilmää jne.
Kivet löytävät meidät, aurinkomerkeistämme riippumatta, juuri silloin kuin niitä tarvitsemme.
Muista: vaikka aurinkomerkeillä on ns. ”omat kivet”, niin tämä ei tarkoita sitä, etteikö esim. Vesimies voisi kantaa mukanaan esim. savukvartsia, Kauris haukansilmää jne.
Kivet löytävät meidät, aurinkomerkeistämme riippumatta, juuri silloin kuin niitä tarvitsemme.
Olemmekin jo aiemmin tutkineet timanttia, ruusukvartsia ja berylliä, joten keskittykäämme opaaliin sekä aventuriiniin tässä kirjoituksessa.
Tuliopaalia ja granaattia olemmekin aiemmin jo tutkineet, joten keskitytäänpäs seuraavaksi malakiittiin sekä jaspisbreksiaan.
Olemmekin jo aiemmin tutustuneet turkoosiin ja ametistiin. Tutustukaamme siis seuraavaksi topaasiin ja spektroliittiin.
Hietanen, Anne Valonvoimaa, kivi- ja väriterapiaopas (ISBN 952-9586-59-0)
Oletko kokeillut meikin poistoon Luanas Organic -puhdistusöljyä? Tämä mainio tuote sisältää aprikoosinkiviöljyä, risiiniöljyä
ja kamomillan arvokasta eteeristä öljyä. Öljyllä on miellyttävä tuoksu ja koostumus. Puhdistusöljy sisältää kahta öljyä, jotka toimivat hyvin yhteen, koska lähes tuoksuttomina ne antavat hyvän pohjan rauhoittavalle kamomillan tuoksulle. Tämä tekee hyvää myös kuiville ja rasittuneille silmille, koska puhdistusöljy kosteuttaa tehokkaasti ja rauhoittaa tulehdusta. Tuote sopii hyvin kasvojen puhdistukseen illalla, sillä sen rentouttava ja rauhoittava tuoksu valmistavat käyttäjänsä unten maille. Arjen luksusta!
Meikin poistoon ja normaaliin kasvojen puhdistukseen tuote sopii erityisen hyvin siksi, että monet meikit ja kasvojen ihon erittämät omat kuona-aineet ovat rasvaliukoisia. Saat meikin helposti pois öljymäisellä kasvojenpuhdistustuotteella ja samalla kasvoillesi jää ihanan pehmeä tunne. Samalla luonnonmukaiset öljyt
hoitavat ihoasi. Puhumattakaan esimerkiksi risiiniöljyn hoitavasta ja vahvistavasta vaikutuksesta esimerkiksi silmäripsille.
Levitä muutama tippa puhdistusöljyä sormenpäillesi ja levitä se pyörivin liikkein kasvoillesi. Ota avuksi lämmintä vettä, jolla saat öljyn levitettyä isommalle alueelle. Muutama tippa riittää poskille, leualle ja otsalle. Lisää viimeiseksi omat tipat molempien etusormiesi päihin ja levitä tipat hellin liikkein silmänympärysihollesi sekä ripsillesi. Työstä öljyä ripsiin hellästi niin kauan, että ripsiväri irtoaa. Myös vedenkestävä ripsiväri lähtee yleisesti hyvin öljypitoisella poistoaineella, joten tässä tuotteessa on sekä silmämeikinpoistoaine että meikinpuhdistustuote yhdessä.
Kun koet, että öljy on irrottanut meikin hyvin kasvojesi iholta, ota vanulaput kämmenellesi ja kostuta ne nihkeän kosteiksi lämpimällä vedellä. Älä kuitenkaan kastele vanulappuja täysin märiksi, sillä öljy ei muuten lähde kunnolla kasvoiltasi ja puhdistuksesta ei tule kunnollinen. Tai sitten vähintääkin puristat kaiken ylimääräisen veden pois vanulapuista ennen puhdistustyön aloittamista.
Pyyhi lämpimillä ja kosteilla vanulapuilla meikin ja öljyn seos kasvoiltasi. Toista tarvittaessa. Suosittelemme tekemään niin, että ensimmäisillä vanulapuilla poistetaan ensin silmämeikki. Seuraavilla uusilla puhtailla vanulapuilla puhdistetaan loputkin meikit kasvoilta. Näin saat kerralla kauniin ja puhtaan lopputuloksen.
Suihkuta lopuksi kasvovettä (hoitoaine) kasvoillesi ja levitä haluamasi kosteutustuote, jos sellaista koet vielä tarvitsevasi. Tai voit kokeilla tehdä myös niin, että levität kasvoveden lisäämisen jälkeen kostealle iholle vielä pari tippaa puhdistusöljyä, jolloin saat vielä kamomillan rauhoittavan vaikutuksen viimeisenä ihollesi.
Rauhoittuminen ja rentoutus on taattu, kun teet tämän jokailtaisen puhdistusrutiinisi rauhallisin ja rentouttavin liikkein.
Puhdistusöljyllä voit:
Tervetuloa lukemaan uutta tarinasarjaamme Luana ja kuu, jossa kerrotaan erilaisista kuun vaikutuksista. Haluan jakaa teidän kanssanne omia kokemuksiani kuusta ja siitä, kuinka aikoinaan kiinnostuin aiheesta. Kerron myös siitä, miten kuu ja kuun vaiheet vaikuttaa moniin asioihin eri lailla eri aikaan kuukaudesta. Olin aluksi hyvin skeptinen koko kuujuttua kohtaan, vaikka sitä nyt on ehkä vaikea kuvitella. Nyt kuun vaiheet ovat jo niin tuttuja minulle.
Vuonna 2006 osallistuin Helsingissä Hengen ja tiedon messuille. Se messupäivä oli kuin mikä tahansa muukin messupäivä – paitsi yhdellä pienellä erolla. Ihmiset kehottivat minua menemään yhden tietyn messupöydän luo. Minulle kerrottiin innostuneena, että siellä myytiin kuuhun liittyvää kirjallisuutta. (No nyt myydään täällä meilläkin.)
Tietenkin lähdin uteliaana tarkastamaan, että mistä mahtaa olla kyse. Messupöydän toisella puolella istui erittäin iloinen sekä puhelias nainen. Hän esitteli itsensä Anne Pöyhöseksi. Anne kertoi minulle kuun kierron eri vaikutuksista, tuosta vain ihan ulkomuistista, ja jo ensimmäisen minuutin aikana olin ihan puulla päähän lyötynä kaikesta infosta. Olin kyllä kuullut ”kuuhulluudesta” ja täyden kuun vaikutuksesta, mutta tuo yhtä hymyä ollut Anne kertoi niin paljon asiaa, että olin ihan pyörryksissä.
Anne oli niin vakuuttava ja innostunut, että lähdin hänen messupöytänsä luota upouusi kirja kainalossani. Ihmettelin mielessäni Annen kertomia juttuja ja aihe tuntui kiehtovan minua yllättävän kovasti. Pohdin, että ”Täytyyhän tässä olla oikeasti jotain suurempaa, joka vaikuttaa elämäämme, kasveihin ja eläimiin”. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta, kun tällaista ajattelin. Olen aina kokenut, että maailmankaikkeutta pyörittää ihmistä isommat voimat. Kirja kiinnosti niin kovasti, etten olisi malttanut odottaa kotiin pääsyäni, jotta pystyisin paremmin paneutumaan asiaan.
Messujen jälkeen pääsin viimein kotiin ja uuden kirjani pariin. Muistan, kuinka kirjan ensimmäiset sanat saivat niskakarvani nousemaan: ” Jo vuosia minua on yhä uudelleen pyydetty jakamaan tietoa, jota olen saanut varhaislapsuudesta lähtien. Tietoa kuun rytmistä, jotka vaikuttavat kaikkeen elämään maapallolla ja miten kuun vaiheet ja sijainnit ilmentävät niitä”. Näin alkaa kirjan esipuheen sanat, jotka kirjailija Johanna Paungger on kirjaansa kirjoittanut.
Tämän luettuani olin ihan että ”MITÄ?! Jos tämä kirja paljastaa oikeasti kaiken tämän, niin alan uskomaan olevani Elämän Tarkoituksen juurilla. Luin kirjan niin nopsaan, etten luettuani muistanut yhtään mitään. Olin aivan pää pyörällä, ihan kuten Annen messupöydän äärellä olin ollut.
Paloin innosta päästä kokeilemaan tätä kuun ihmeellistä voimaa. Ja tunnettuna hätähousuna tuloksia piti saada nyt heti ja mieluiten olisi pitänyt saada jo edellisellä viikolla. Mietin tyytyväisenä, että mitä kotityötä en juuri nyt voi sietää. Katselin ympärilleni ja silmät osuivat heti täydelliseen kohteeseen: kukkapenkki! Kukkapenkkini olivat silloin aivan jäätävässä kunnossa ja niissä kasvoi enempi voikukkaa kuin perennoja. Toki asuimme silloin maalla – eihän se nyt niin paha voinut olla, jos pari voikukkaa repsottaa perennojen kaverina. Pakko kuitenkin myöntää, että häpesin sitä, mihin kuntoon olin kukkapenkit päästänyt.
Päätin voikukkia katsellessani, että jos Anne on oivaltanut keinon hoitaa puutarhaa, niin miksen voisi sitä kokeilla minäkin. Mieluummin olisin lähtenyt muksujen kanssa vaikka järvelle uimaan, urheilemaan tai mitä ikinä tahansa – muttei sitä kukkapenkin kitkemistä. Koska halusin kokeilla kuun vaikutusta, koekaniiniksi päätyi pihan pienin kukkapenkki.
Luin tarkkaan ohjeet ja kuun vaiheet Annelta saamastani kirjasta. Ja olihan siinäkin omat haasteensa, koska jäin moneen otteeseen miettimään, että mikä ihme on alakuu ja onko se sama kuin vähenevä kuu toiselta sivulta… En kuitenkaan luovuttanut, vaan luin, pohdiskelin ja varmistelin, että olin ymmärtänyt. Tarkistin moneen kertaan, että päivät olivat oikeat puutarhan rikkaruohotaisteluun ja varasin aikaa kalenteriin tätä koetta varten.
Vastahakoisesti menin pienen kukkalapioni kanssa putsaamaan noin 2m x 1m kokoista kukkapenkkiäni. Tein sen hymyillen, koska en uskonut tähän hommaan yhtään. – Miksi?
En osaa sanoa. Ehkä siksi, etten ollut koskaan kuullut moisesta.
Kun kukkapenkki oli putsattu rikkaruohoista, kirjoitin seinäalmanakkaan merkinnän pienestä kokeilustani.
Arvatkaas, miten siinä sitten kävi! Unohdin koko kukkapenkin ja kokeilun. Eräänä kauniina päivänä vasta loppukesällä muistin, mitä olin alkukesästä tehnyt ja menin ulos katsomaan. Olin yllättynyt, sillä penkissä ei kasvanut kuin ehkä 2-3 voikukkaa, jotka olivat aivan pinnallisesti kiinni. Siis saman kesän siemeniä, jotka olivat heikosti juurtuneet. Kesä oli ollut hyvin vaihteleva, ei edes kovin kuiva, joten rikkakasveille erittäin suotuisa kesä. Tämä ensimmäinen kokeiluni sai minut vakuuttumaan saman tien. Jotain järkeä kuuasiassa on.
Kokeiluni jatkuivat tulevina vuosina muissa penkeissä, ja epäilykseni kaikkosivat penkki penkiltä. Pakko myöntää, kyllä wanha kansa tietää.
Innostukseni kokeilla kuun vaikutusta säilyi voikukkapenkkini jälkeen, ja pitkin vuotta tein monia kotiin liityviä kokeita. Palaan niihin myöhemmin.
Eräänä alkukesän aamuna olin koiramme Miron kanssa lenkillä, kun sain idean. Kodin lähellä olevan pellon reunalla olevassa ojassa huomasin runsaasti pajuja. Silleen kun ojissa yleensä on. Naapurimme omisti pellot ojan vierellä. Ajattelin, että hän olisi varmaan hyvin tyytyväinen, jos ei enää tarvitsisi raivata pajuja ojistaan. Niitä kun oli niin paljon, ettei ojavesi pääsyt kunnolla virtaamaan. Päätin soittaa hänelle saman tien.
– Huomenta! Naapurin rouva täällä. Olisin kysyellyt saisinko teiltä luvan raivata ojiasi tuossa talomme edessä olevan pellon vieressä? Tutkin miten kuu vaikuttaa pajujen raivaamiseen. Voi kuulemma olla niin, etteivät enää edes kasva siinä, tai kasvavat hyvin vähän, jos onnistun. Mitäs sanot, saisinko luvan heilua vähän vesurilla ojassasi? kysyi häneltä.
– No, mikä jottei! Mutta en kyllä usko noihin kuujuttuihisi, hahaha! Hän nauroi puhelimessa.
– Mutta toki, anna palaa. Tulen sitten katsomaan joku päivä, mitä siellä touhuat, hän sanoi.
Voi että olin tyytväinen! Sain niin hyvän kohteen kokeiluun! Pajuthan ovat hyvin hankalia saada pois. Juoksin hakemaan vesurin. Varmistin vielä, että päivä on se oikea (tarkistin vielä kertaalleen kuun vaiheet). Nyt naapurin pajut saisivat kyytiä! Ne eivät enää ala kasvamaan tässä paikassa, siitä olen varma, ajattelin.
Jossain vaiheessa päivää lapset ihmettelivät, miksen tule jo sisään laittamaan ruokaa. Aika katsos vaan rientää, kun touhuaa ja suunnittelee. Päätin että katkaisen pajut juuresta, noin metrin leveän kaistaleen ja sitten joku toinen kuupäivä taas metrin lisää. Silloin pystyn paremmin vertaamaan, mitä tapahtuu. Mutta tämän päivän karsitut pajut, ne eivät tule nousemaan enää, näin olin tulkitsevani kalenterista.
Vilkaisin kalenteria ja suunnittelin että seuraavana päivänä karsin uuden metrin leveän kaistaleen. Kuu oli silloin eri merkissä ja kaikki oli mielestäni hanskassa. Merkkasin kalenteriin kokeiluni, muuten en muistaisi milloin tein mitäkin. Jatkoin puuhia perheeni parissa ja aika riensi.
En osannut sanoa, kuinka kauan aikaa oli mennyt, kun pysähdyin seuraavan kerran koiralenkillä ollessani, leikattujen pajujen viereen. Herranen aika! Mitä on tapahtunut?
Onko tämä se paikka, missä olin hakannut pajut juuresta poikki? Piti mennä ihan lähelle katsomaan. Kyllä, siellä oli vesurini merkit. Arvaatteko? Pajut olivat kasvaneet noin 60 cm kahdessa viikossa! Puskathan piti olla miltei kuolleita minun laskelmien mukaan.
No miten se toisena leikattu palsta oli sitten kasvanut? Sehän leikkattiin pari päivää ensimmisen palstan jälkeen. Menin katsomaan ja olin hämmästynyt. Pajut eivät olleet kasvaneet juuri ollenkaan, ehkä sentin. Mitä oli tapahtunut?
Kiireitä riitti urheiluperheessä ja aikaa meni ehkä jokunen viikko taas. Tutkiskelin kuukirjaa ja kuuvaiheita ja sain selville mitä oli oikeasti tapahtunut.
Siinä välin naapurini soitti.
– Menihän se niin kuten sanoin, Luana! naapurini nauroi Ei ne sun kuuhommelit oikein toimi.
– Kuule, vastasin. Tein aika ison kardinaalivirheen. Sekoitin alakuun (vähenevän kuun) ja yläkuun (kasvavan kuun). Jos viitsit, niin katsoppas sitä toista pajukkoa mitä leikkasin, se ei ole kasvanut ollenkaan. Se on leikattu alakuulla, kun taas se, joka rehottaa on leikattu yläkuulla. Kirjoitin päivämäärät ylös ja tutkin tarkemmin, missä olin tehnyt virheen. En näköjään vieläkään oikein tiedä, milloin on mikäkin kuun vaihe, naureskelin ja samalla häpesin.
– Eiii, en usko. Ihan hömppää touhua tuo on. En usko mihinkään kuun vaiheisiin. Jatketaan, moikka, hän sanoi.
Olin tosi nolona! Olin ollut niin varma, että onnistun heti ensimmäisen palstan kanssa ja sitä se naapuri oli seurannut myös. Mutta minua lohdutti, että ei hänkään näköjään osannut erottaa vähenevää ja kasvavaa kuuta.
Annoin palstojen olla kesän yli. Sää oli hyvin vaihteleva. Sellainen kesä, joka suosi pajuja ja rikkaruohoja, eli villiyrttejä 😉
Elokuun lopulla, reilun kahden kuukauden jälkeen, palasin taas tutkimaan palstoja ja totesin; että ensimmäinen palsta, eli kasvavalla kuulla leikattu, oli järkyttävän iso! Oksia oli siunaantunut ainakin kymmenen kertaa enemmän kuin mitä olin leikannut! Toinen palsta, jonka olin hoitanut vähenevällä kuulla oli kasvanut vain noin 60 cm:ksi. Oksia oli yhtä vähän kuin leikatessa. Kostean kesän vuoksi se ei kuitenkaan kuollut. Paju on sitkeä kasvi. Kuivalla kesällä se olisi voinut jopa kuolla.
Mitä opin tästä? Ainakin sen, että nyt tiedän tasan tarkkaan mikä on kasvava ja mikä vähenevä kuu. Toinen oppi oli; että jos raivaat metsää kasvavalla kuulla, saat tuplamäärän risukkoa parissa viikossa. Se voi pilata paljon pienten metsä – istutusten kasvua.
Kauniina kesäisenä aamuna huomasin yhtäkkiä kuun vaiheet, ja että oli viimeinen kasvavan kuun hedelmäpäivä ja punaiset viinimarjat puskasta oli keräämättä. Marjat olivat selkeästi jo ylikypsiä, mutta ne piti kerätä ja halusin puskat tyhjiksi. Taisi tulla hommassa vähän väsykin.
Laitoin kerätyt marjat mehumaijaan ja keitin mehua. Kun ensimmäinen pullo oli valmis, olin tyytyväinen. Pitäisi laittaa seuraavaksi sokeria. Silloin tuli esikoinen ja kysyi: teetkö mehua? Hän oli nopea liikkeissään ja otti saman tien mehua pullosta. En ehtinyt varoittaa häntä, että siinä ei ole sokeria. Mutta esikoinen maistoikin mehua ja kysyi tyytyväisenä: oletko tehnyt mansikkamehua?
Olin vähän hämilläni. Hän väitti minulle, että olin tehnyt mansikkamehua. Maistoin itsekin ja todellakin – hmm, se maistui mansikalta, niin makealta ja ihanalta. Lapsi oli siis oikeassa! Jälkeen päin tuli vielä mieleeni, että koska mansikka on kallis marja, niin tämähän oli uskomaton tapaus, että punainen viinimarja saatiin maistumaan mansikalta. Olisiko tässä jopa bisnesidea jollekin.
Eli – kun keräät marjat oikeaan aikaan, saat 100 % aromeja ja voit saada kirpeistäkin marjoista tehdä erittäin hyviä mehuja.
Olen testannut kotona perheelle, mikä marja maistuu parhaimmalle. Kokeile sinäkin ensi kesänä ja testaa eri päivinä kerättyjä marjoja – maistaako perhe milloin marja on kerätty.
Meillä on tulos ollut selvä! Nimittäin hedelmäpäivänä kerätty marja on aina ollut parhaimman makuinen. Muut jäävät mausta, ne ovat kirpeitä tai vetisiä. Kotitestannut olen ainakin mustikalla ja viinimarjoilla. Sitä paitsi on vielä yksi yllättävä juttu kun kerää parhaimpina päivinä. Marjat eivät mene kasaan, lytisty. Ne pysyvät kokonaisina ja aromit ovat marjan sisällä, eikä pussissa/rasiassa.
Tällaisen kokemuksen jälkeen valitset automaattisesti aina hedelmäpäivän marjojen keräykseen. Se tuntuu järkevältä – miksi et valitsisi sitä päivää kun marjat on parhaimmillaan ja vitamiinit ja sokerit kohdillaan!
Tällä kerralla vain lyhyt tarina, miten kuun vaiheet vaikuttavat kampaamotyöhön. Muistan, kuinka alkualkoina ekokampaajana ihmettelin, miten samalla henkilöllä saattoi tulla täysin erilaisia lopputuloksia kasviväreillä värjättäessä. Hiukset saattoivat reagoida samaan kasviväriin eri tavalla eri kerroilla. Olin ihmeissäni, miten se on mahdollista.
Aloin laittamaan värjäyspäivät ylös asiakaskortille ja pidin kirjaa tarkemmin, mitä väriä oli laitettu. Opin huomaamaan, mitkä olivat parhaat värjäyspäivät, jolloin väristä tuli odotetun kaltainen. Parhaat päivät ovat kasvavalla kuulla ja tulipäivinä tai ilmapäivinä. Esimerkiksi oinaspäivät olivat oikein hyviä värjäyspäiviä. Tästä voit lukea lisää kuukirjan sivulta 35.
Härän merkki, jossa kuu on Toukokuun alussa ja lopussa, on tärkeä merkki. Se on myös sellainen, jonka vaikutukset oppii nopeasti. Tässä muutama tarina, jossa opin härän merkin vaikutuksista.
Olin kuullut ja lukenut tästä merkistä sen verran, että tiesin, että se vaikuttaa suun ja kaulan alueeseen. Lapinjärvellä asuessani ekokampaamoni naapuritiloissa toimi hammaslääkäri. Kuulin hammaslääkäristä välillä ääniä – sellaisia ei niin kivoja ääniä. Ymmärsin, että jotakuta sattui. Aloin seuraamaan näitä ääniä liittyen kalenteriin ja yhtäläisyys oli uskomattoman selkeä. Härkäpäivät ja erityisesti kasvava kuu olivat niitä pahimpia päiviä. Silloin minun piti laittaa radio vähän kovemmalle soimaan.
Rasva käyttäytyy tietyissä merkeissä suotuisasti. Kaksoset on yksi niistä. Luanakin tekee rasvoja usein kaksospäivänä.
Kastikkeet valmistuvat hienosti kaksospäivinä. Niistä tulee sileitä, ihania, kuohkeita, aivan mainioita kastikkeita! Kokeile vaikka!
Samoin kiisselit ja muutkin saostettavat seokset onnistuvat hyvin kaksospäivinä.
Samoin nyt kun on vielä kasvava kuu tulee erittäin kuohkeaa leipää ja pullaa. Lopputulos voi olla tuplasti kuohkeampi kuin tavallisesti.
Eräs henkilö tuli puheilleni. Hän oli hyvin kärsivän näköinen.
– Onko sinulla Luana jotain peräpukamille? On niin kauheen kipeää. En voi edes istua kun niin sattuu.
– Herranen aika! Olen lukenut yrttikirjoistani niistä ja luulen, että minulla on sinulle jotain yrttiä antaa.
Menimme ekokampaamoon ja otin yhden lukuisista yrttikirjoistani ja luin.
– Siankärsämöä arvostetaan erityisesti suonikohjujen ja peräpukamien rohtona kylpyinä, kääreinä tai salvoina. -On se näköjään hyvä niin moneen vaivaan, joten sanoisin että valmista siitä teetä ja juo 2 kertaa päivässä. Tässä saat maistaa mun tekemää teetä nyt heti. Ole hyvä. Vaikka et tee kääreitä siitä, valmista teetä. Soittele muutaman päivän päästä.
Tuttuni lähti siankärsämöt kainolossaan kotiin. Hiljaista oli muutaman viikon. Sitten hän tuli käymään.
– Arvaa mitä?, hän sanoi.
-Join sitä teetä ja jo seuraavana päivänä oli pukamat pienentyneet niin, että ei ollut ongelmia istua. Join sitä teetä viikon ja ei ole kuulunut eikä näkynyt yhtään pukaman pukamaa!
– Kyllä on aika jymyjuttu tämä kerrassaan!. En voi käsittää, että ne NOIN nopeasti korjaantui. Nå, onhan ne lääkeyrttipäivänä kerätty! ja luonnonvoimaa täynnä.
Sen pituinen se. Eli kannattaa kokeilla ja antaa keholle rauha ottaa vastaan. Ei tarvitse uskoa, mutta ei myöskään tuomita. Neutraali asenne riittää.
Ps. Kerää siankärsämöä, kun on mahdollista. Heinäkuussa ja elokuussa. Muista keräysaika: kasvava kuu ja kukkapäivä tai lääkeyrttipäivä.
Kärsin kuivasta ja halkeilevasta ihosta. Jaloissa minulla on psoriasis. Vuosia sitten, kun kehittelin voiteita, kokeilin niitä halkeileviin sormenpäihin ja jalkapäihin. Ihmeparrannuksia tapahtui aika ajoin yhdessä yössä – kasvavan kuun rasvapäivinä (Kukka/ilma)! Hämmästyttävää!
Iltahoitorutiini
Levittämisessä käytin hoitoainesuihketta. Hieroin jalat yrttivoiteella. (Voit käyttää myös muita voiteita ja öljyjä.) Kun jalat oli hyvin rasvattu, levitin lopun rasvan käsiini, taas hoitoainetta apuna käyttäen – hoitoaine myös tehostaa voiteen imeytymistä.
Voitelun jälkeen suojasin kädet ja jalat puuvillahanskoilla ja sukilla. Aah, että oli hieno tunne! Nukuin kuin pieni vauva. Kannattaa kokeilla.
Ehkä tiesitkin jo, koska luet tätä blogia. Joka tapauksessa tämä on ainutlaatuista ja erittäin mielenkiintoista. Voimme kertoa, että kuukaudessa on vain 4 optimaalista päivää, jolloin on paras aika tehdä saippuaa ja voiteita.
Milloin ja miksi? No, parhaat päivät ovat ns. rasvapäiviä (kasvin osa on silloin kukka, eli siis rasvapäivä on sama kuin kukkapäivä). Rasvapäivinä öljyt ja vahat sekoittuvat ja suorastaan ”tanssivat” yhteen. Monen vuoden testaamisilla ja kokeiluilla on havaittu, että kuun kierron mukaan valmistettu tuote jättää parhaan ”jäljen” kaikkeen. Jäljellä tarkoitetaan hiusten pesutulosta, ihon kuntoa ja kosteuttamista sekä tuotteen säilyvyyttä.
Tutkiskelin jossain vaiheessa kirjaa, jossa kerrottiin Ajoituksen taidosta Suomalaisessa kansanperinteessä. Huomasin, että tämä sama asia oli jo vanhan kansan tiedossa. Olen aika jääräpää, kun aloitan jotain. En heti usko, kokeilen lisää ja teen virheitä, aina uudestaan ja uudestaan. Kokeilujen jälkeen, kun olen aivan varma miksi ja miten, voin uskottavasti kertoa miten asian laita on. Kuten teen nyt teille.
Kaikkina muinakin päivinä voi valmistaa tuotteita, mutta niistä ei tule yhtä laadukkaita. Piste. Jos haluat päästä helpommalla ja silti saada laadukasta, seuraa kuun rytmejä. Se mollukka on siellä ihan meitä varten.
Tuli mieleeni yksi tarina yhdestä mummusta, joka tuli juttusille. Hän oli jo lähemmäksi 90-vuotias. Kysyin häneltä vointeja ja hän vastasi:
– Muuten olisi kaikki hyvin, mutta tuo vatsa on niin kovalla koko ajan.
– Ai, sanoin. -Eikös lääkäri ole antanut sinulle neuvoja, mitä syödä kun on kova vatsa?
-Ei ole. Sain eräitä pillereitä vaan, hän vastasi.
– No, sehän kummallista! Oletko itse koskaan tehnyt mitään muutoksia ruokarutiineihin sitten? Vaikka vähentänyt lihansyöntiä tai syönyt enemmän kasviksia tai silleen?, kysyin heti perään.
–Eh eh, en minä sellaista, mummu vastasi ymmällään.
-Lääkäri sanoi, että voin syödä ihan kuin ennenkin, otan vain sen pillerin, niin suoli kyllä toimii.
-Aika ihmeellistä! tokaisin. -Eikö lääkäri osannut ollenkaan antaa jotain vinkkejä, mitä ruokia olisi syytä vähentää tai lisätä kun on kovalla. Hmm… Suosittelen, että teet nyt itse pienen testin…
Selitin mummulle, että muuttaa ruokalautasmalliaan himpun verran, esim. että ensi kerralla keittää mukaan vähän kukkakaalta tai ruusukaalta ja vähentää lihan määrää. Jos ei tunnu hyvältä, voi vaihtaa lihan esimerkisi kalaan. Valmiita palojakin on kaupassa kylmähyllyssä.
En ole mummua nähnyt sen jälkeen, kun juteltiin. Toivoin vain pienessä mielessäni, että näihin pillereiden määräämisiin tulisi muutosta. Aika monella on ongelmia löytää hyvä ruokarytmi. Uskon kyllä, että jos saisimme joka kuntaan ravitsemusterapeutteja, jotka seuraisivat meidän arjen ruokatottumuksia, aika moni vaiva häviäisi kuin itsestään. Eikä pillereitä ehkä tarvitsisi enää juuri ollenkaan 😉
Toivossa on hyvä elää sanoi, lapamato:)
…ja Luana
Ps. Yksi tuttu pariskunta tuli juttusille. Toisella oli vatsaongelmia (kovalla) ja toisella hiustenlähtöä. Arvaa mitä? Molempien ongelmat hävisivät, kun he laittoivat lautaselle lisää kaaleja. Parsakaalta, ruusukaalta, valkokaalta, kukkakaalta. Ihmettelin, kun rouva tuli kampaamolle ja hiusjuuristo oli tuuheampaa ja vatsaongelmat miehellä olivat poissa.
Et sillee! Ruoka on usein myös lääke!
Vähenevällä kuulla keho puhdistautuu, ja ajaa ulos kuona-aineita. Kasvavalla kuulla se taas imeyttää, ravitsee. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että vähenevällä kuulla jalat ovat hieman pienemmät kuin kasvavalla kuulla. Kasvavalla kuulla jalat ovat ”turvonneemmat” ja tuntuvat isommilta.
Sama sääntö kuuluu koko kehoon, oli kyse sitten kengistä tai tekohampaista. Apuvaa! Oletko koskaa kuullut vanhemman väen valittavan lonksuvista tekohampaista tai kengistä? Minä olen, ja yksi syy voi olla se tärkeä ajankohta, jolloin muotti on tehty tai sitä on sovitettu. On tämä kyllä ihme juttu… Ihan hassulta tuntuu moinen!
Nyt kenkiin. Olen monta kertaa ostanut liian pieniä kenkiä ja syy on juuri tämä. On ollut vähenevä kuu ja olen ostanut kengät jotka ovat sopineet nippa nappa. Kasvavalla kuulla, sitten kun jalka turpoaa, kengät tuntuvat epämiellyttävältä, ahdistavalta ja ovat jääneet kaappiin.
osa 1/3
Voiko kuu vaikuttaa sellaiseen kun rakentamiseen? Kyllä voi, ja sen voi havaita todella selvästi. On olemassa todella hieno kirja tästä aiheesta. Se sopii luettavaksi kenelle vain, joka on kiinnostunut kuun vaikutuksen oikeasta ajoituksesta vanhan kansan tietouden mukaan. Kirja muistuttaa, mitä esi-isämme tiesivät ja yrittivät meille kertoa, ja jonka nykymaailma jyräsi kemikaali- ja industrialismikauden myötä.
Olen saanut ekokampaamolla kuulla eräiltä henkilöiltä:
-Älä Luana aina puhu tuosta kuusta, olet kohta ilman asiakkaita.
Olen vastannut tälläisiin juttuihin rauhallisesti, että pakko on kokeilla puhua. Mielestäni tämä on yksi elämäni tarkoituksista.
Haluan valistaa, eli nostaa esiin vanhan kansan tietoutta. Levittää ihmisten ja luonnon välistä viisautta, joka on varmistanut sen, että mekin olemme olemassa. Mökit olisivat hajonneet käsiin ja puuämpärit ja tynnyrit vuotaneet. Ilman vanhan kansan viisautta, olisivat esi-isämme kuolleet nälkään.
Vanha kansa tiesi jo aamulla aamuhuussiin mentyään, mikä kuun vaihe oli menossa. Kuun vaiheen mukaan mietittiin, mitä töitä oli hyvä suunnitella tai toteuttaa.
Oletko muuten nähnyt seinien tai ikkunalautojen nauloja törröttävän? Siis se tapaus, että joka vuosi pitää naulata ne uudelleen pohjaan? Nämä laudat on naulattu kasvavalla kuulla. Ne ovat hyvin löysästi kiinni.
Oletko joskus yrittänyt saada irti nauloja laudoista eikä niitä meinaa millään saada irti? Nämä on naulattu vähenevällä kuulla.
Hmm, tämähän jättää pienen kysymyksen?
Nå, jos vain tiettyinä aikoina voi naulailla, mitä sitten tehdään silloin, kuin ei ole hyvä aika? Silloin suunnitellaan tarkasti – olethan kuullut sanonnan, hyvin suunniteltu, puoliksi tehty. Valmistellaan todella tarkkaan, että jokainen työkalu, kaikki aineet ja muut tarvikkeet on hankittuna ja paikoillaan. Varmistetaan ajoissa, ettei niitä tarvitse etsiä kissojen ja koirien kanssa ja että joka ikinen työvaihe on tarkasti mietitty etukäteen. Työurakoitsijat ja talkooväki ovat oikeina päivinä tulossa. Varajärjestelmät mietittynä.
Ymmärrän toki, ettei tosi isoissa hankkeissa voi toteuttaa ihan kaikkia näitä periaatteita, mutta tärkeimmät ja kalliimmat, kuten perustukset, olisi syytä tarkkaan ajoittaa vanhan kansan tiedon mukaisesti. Muuten tuloksena on kosteita hometaloja.
Värien merkitys on jännä juttu. Joskus tuntuu, että vaikuttaa, joskus taas ei. Kokosimme yhteen tietopaketin väreistä ja niiden merkityksestä. Lähteinä on käytetty Anne Hietasen Valonvoimaa-kirjaa ja CHAKRA käsikirjaa, jonka ovat kirjoittaneet Shalila Sharamon ja Bodo J. Baginski.
Keltainen on pirtsakka kuin aurinko, jonka säteet antavat tilaa uusille asioille ja ideoille. Se on tiedon sekä oppimisen väri. Keltainen auttaa meitä olemaan valppaita, kuuntelemaan, näkemään ja omaksumaan kaiken. Tämä väri on rajattomuus, sillä eihän meidän oppimisellakaan ole rajoja.
Solar Plexus- chakra on myös nimeltään Manipura ja siihen yhdistetään keltainen väri. Manipura on chakroista kolmas ja sijaitsee noin 4cm navan yläpuolella. Tämä chakra kuvaa aurinkoamme, ns.voimakeskustamme. Sen tehtävänä on mm. kokemusten ja ruoan sulatusprosessit. Manipuran avulla havaitsemme myös suoraan muiden ihmisten värähtelyjä.
Jos kolmas chakra toimii puuttelisesti, tunnet itsesi usein masentuneeksi tai alakuloiseksi. Haluisit myös mieluiten piiloutua kaikilta haasteilta ja uudet tilanteet pelottavat sinua. Et osaa hyväksyä itseäsi kokonaisuutena. Etkä myöskään pysty kunnioittamaan muiden tunteita tai erikoisia luonteenpiirteitä
Jos kolmas chakrasi on avoin ja toimii harmonisesti, koet rauhallisuutta, ja sisäinen elämäsi on harmonista. Osaat hyväksyä ja nähdä itsesi kokonaisuutena sekä hyväksymään muut sellaisinaan kuin he ovat.
Punaisen voima potkaisee meidät liikkeelle. Se on adrenaliinipaukku joka antaa fyysistä voimaa. Se rohkaisee ujoa, piristää väsynyttä ja lämmittää palelevaa. Punainen on reipasta menoa ja estotonta hauskanpitoa. Rakkautta ensisilmäyksellä ja suurta intohimoa, mutta myös mustasukkaisuutta, äkkipikaisuutta ja raivostumista.
Punaisen energiaa saat esim näillä konstein:
Juurichakra eli Muladhara on chakroista ensimmäinen. Aktiivinen juurichakra loistaa voimakkaan tulipunaisena. Se yhdistää meidät fyysiseen maailmaan eli pitää meidät maadoittuneina. Ensimmäiseen chakraan kuuluvat myös kaikki elämän kannalta tärkeät tarpeet. Tämän vuoksi juurichakraan on luokiteltu kuuluvaksi myös maan elementti, ja väriksi valittu energian ja aktiivisuuden väri.
Jos juurichakrasi on tukossa, pyörivät ajatuksesi ja tekosi ensisijaisesti materiaalisen omistamisen ja turvallisuuden ympärillä. Saatat myös huomata että aistilliset ärsykkeet ja nautinnot ovat sinulle erittäin tärkeitä. Samaan aikaan sinulla kuitenkin on vaikeuksia avoimesti antaa ja ottaa vastaan, olet myös varautunut ja rajoittunut. Kun et ole maadoittunut voit myös kokea ajatuksesi takkuavan tai tiputtelet esineitä käsistäsi.
Jos juurichakrasi on avoin ja harmoniassa, koet syvän henkilökohtaisen yhteyden maahan ja kaikkiin sen luontokappaleisiin. Tunnet elinvoiman ja tyytyväisyyden, tasapainoisuuden ja sisäisen lujuuden.
Muista kuitenkin että punaisestakin voi tulla ähky. Liiallinen punaisuus voi ilmetä raivonpurkauksina tai hyökkäävänä käytöksenä. Siis kohtuus kaikessa, myös väreissä.
Luonto ympärillämme alkaa pikkuhiljaa täyttymään oranssin sävyistä. Näitä pirteän oranssin sävyjä löytyy niin puiden lehdistä aina kypsyviin kurpitsoihin asti.
Oranssi on kuin energiapotku tai räväkkä chilipippuri. Se räjäyttää kehossa liikkeelle hetkessä useita toimintoja. Kuten väriopista olemme oppineet jo lapsena; on oranssi punaisen ja keltaisen yhdistelmä, tarkoittaen sitä että oranssissa yhtyvät punaisen ja keltaisen energiat. Energiat jotka antavat meille räiskyvää iloa, uusia ajatuksia ja luovuutta. Oranssi on hassuttelua ja pikkupiloja mutta myös rakkauden tulta ja riemua. Tässä värissä uhkuu rohkeus, riskit ja uskallus, mikä vapauttaa meidät tunteiden ilmaisuun. Oranssi rikkoo vanhoja kaavoja ja ravistelee rakenteita, sillä sen voima tekee meidät rohkeiksi.
Tämän värin tehtävä on avata ja puhdistaa negatiivisia ajatusmuotoja, jotka rajoittavat tunne-elämäämme. Väri vahvistaa itsetuntoa ja antaa elämänhalua. Siksi oranssi sopii hyvin mm. masennuksen hoitamiseen.
Oranssin potkua saat elämääsi esim. näillä konstein:
Sakraalichakra eli Svadhisthana – chakra on järjestyksessä toinen chakroista. Se vaikuttaa kehossamme mm. lantioon, sukupuolielimiin, munuaisiin ja virtsarakkoon. Sakraalichakra on chakroista ensimmäinen, joka hirttää kiinni, kun stressaamme. Eli kun tämä chakra on jumissa, niin tuolloin mikään ei tunnu miltään. Tämä taas ajaa muut chakramme epätasapainon tilaan, jonka seuraamuksena ne alkavat yli- tai alisuorittamaan.
Sakraalichakraa voi puhdistaa ja aktivoida esim. syömällä jotain oranssia tai nauttimalla sitä väriterapian muodossa, vaikka liikkumalla luonnossa ruska-aikaan.
Mutta muista: liika oranssi voi saada aikaan hermostumista, uhkarohkeutta tai tunteiden heittelyä. Nauti siis oranssia kohtuudella – kuten kaikkea hyvää, muuten voi tulla ähky.
Luonto on tällä hetkellä täynnä vihreän eri sävyjä, löytyy vaaleampaa, tummempaa ja kaikkea siltä väliltä. Vihreä symbolisoi yhteenkuuluvuutta, rauhaa sekä tasapainoa kaiken olevaisen kanssa. Se on neutraali ja siksi tärkein parantava väri. Siksi luonto on se luonnollisin lääkitsijä – olipa se sitten haava sormessa tai sydämessä. Vihreä on vihta särkeville jäsenille, ratamonlehti haavalla tai vaikkapa piparmintun tuoksu saunan kiukaalla.
Kaikki vihreän hoitavat sävyt löytyvät luonnosta ja sen suuri viisaus tasapainottaa kaikkia muita värivärähtelyjä. Vihreä on myös ystävällisyyttä, hyväksymistä, halausta tai olalle taputusta. Se tuo mukanaan sopua, oikeudenmukaisuutta ja tasavertaisuutta. Vihreässä asuu rakkaus ja anteeksianto. Värissä yhdistyvät keltaisen (oikean kätemme) looginen äly ja sinisen (vasemman kätemme) intuitiivinen luovuus.
Vihreää värienergiaa saat mm. seuraavin konstein:
Sydänchakra on neljäs chakra joka vaikuttaa kehossamme mm. sydämeen, rintakehään ja rintaonteloon, keuhkojen alaosaan sekä ihoon.
Vihreä stimuloi sydänkeskusta, jonka päätteet ovat kämmenet. Eli toisin sanoen, kädet ovat sydämen jatke. Kädet nyrkissä ei voi rakastaa.
Vihreän suurin tehtävä on avata sydän ja kädet rakastamaan, halaamaan ja koskettamaan. Vihreän muita tehtäviä on, opettaa antamaan anteeksi – myös itselle ja unohtamaan, päästämään irti. Itkemättömät itkut ja niellyt sanat puristavat usein rintaa.
Mutta muista; liika vihreä voi myös saada aikaan päättämättömyyttä ja innostuksen puutetta. Nauti siis vihreää kohtuudella, kuten kaikkea hyvää, muuten tulee nopeasti ähky.
Violetti on korkeinta ja puhtainta värivärähtelyä. Se on voimallinen rukous ja sydämestä nouseva kiitos. Väri tuo mukanaan sisäistä rauhaa, sielun syvyyttä ja hiljentymistä.
Violetissa yhdistyvät punaisen minätietoisuus ja sinisen intuitiiviset kokemukset korkeammassa tietoisuudessa. Violetti opettaa luottamaan johdatukseen ja löytämään mielenrauhan: ”Kaikki mitä tapahtuu, on minun kehitystäni ja osa sitä kokonaisuutta, mitä tänne tulin oppimaan.”
Violetin viisautta ja rauhaa saat esim:
Kruununchakraa kutsutaan myös nimellä Sahasrara-chakra ja siihen liitetään väreistä violetti.
Sahasrara on chakroista seitsemäs ja paikka jossa tunnemme olomme kotoisaksi. Sieltä meidän matkamme elämään alkoi ja sinne palaamme kehityksemme päätyttyä.
Seitsemännessä chakrassa ei ole varsinaisia tukkeumia. Se voi olla vain joko enemmän tai vähemmän kehittynyt. Kun kruunuchakra alkaa avautua, voit kokea yhä useammin, että jännitys sisäisen olemassaolosi ja ulkoisen elämäsi välillä on kadonnut. Sinusta saattaa tuntua, että olet herännyt pitkästä unesta ja vasta nyt voit elää todellisuutta. Tietoisuutesi kuitenkin on täysin tyyni sekä avara.
Sininen on kuin järven aalto tai meren laine. Lempeä ja pehmeä sinivärähtely rauhoittaa mieltä ja vapauttaa hengitystä. Sininen on hyväksymisen tyyntä oloa, jossa ei edetä pakolla, vaan vaistolla ja intuitiolla. Tämä väri on itsenäisyyttä ja yksintekemistä. Sinivärähtelyssä liikkuvat myös tiede, taide ja keksinnöt.
Sinisen tyyneyttä voit saada esim.
Vishuddha eli kurkkuchakra on järjestyksessä viides chakroista ja sininen sen väri. Tässä chakrassa asuu kommunikaatio, ilmaisukyky ja inspiraatio. Kurkkuchakra luo tärkeän yhteyden alempien chakrojen ja pääkeskuksen välille. Se toimii siltana ajatustemme ja tunteidemme, mielijohteidemme ja reaktioidemme välillä. Se myös välittää samanaikaisesti kaikkien chakrojen sisällön ulkomaailmalle. Tämän chakran kautta ilmennämme kaikkea sitä, mikä elää sisässämme: naurua, itkua, rakkautta, iloa, pelkoa, raivoa – aivan kaikkea.
Jos kurkkuchakrasi on täysin avoin ”tuuttaat omaa totuuttasi”, eli ilmaiset tunteitasi, ajatuksiasi ja sisäistä ymmärrystäsi avoimesti ja pelkäämättä. Pystyt ilmaisemaan niin heikkoutesi kuin vahvuutesi. Tarpeen vaatiessa osaat olla vaitikin, sillä pystyt kuuntelemaan muita sydämelläsi ja sisäisellä ymmärykselläsi.
Jos kurkkuchakrasi on tukkeutunut, häiriintyy ”pään” ja ”kehon” välinen ymmärrys. Tämä voi ilmetä kahdella tavalla. Joko sinun on vaikeaa käsitellä tunteitasi, jolloin ilmaiset patoutuneita tunteita ajattelemattomasti tai olet koteloitunut älyllisyytesi ja rationaalisuutesi sisälle. Sinulla on vaikeuksia ilmaista vapaasti sisimpiä ajatuksiasi, tunteitasi ja tarpeitasi. Sen sijaan yrität kukistaa ne moninaisilla sanoilla ja eleillä, joiden taakse kätket todellisen olemuksesi.
Indigo on erittäin voimakas sininen, jossa on aavistus punaista. Kuvittele pakkasillan taivas, se tummin sininen, joka melkein taittuu jo violettiin, se väri on indigo. Tämä väri on tiedon sekä korkeamman tietoisuuden rajan avautumista. Indigo on syvä hiljaisuus ilman uneliaisuutta. Indigo on katseen kääntämistä sisäänpäin. Se on unimaailman avautumista ja tietoisuuden laajentumista. Sen voima on ylifyysistä kuulemista ja näkemistä – etiäisiä. Indigo herkistää luonnonhengille ja keijuille, toki tämä vaatii myös täydellistä hiljentymistä, avointa sydäntä ja ennakkoluulotonta mieltä ja tietenkin luonnonhenkien ja keijujen oman tahdon näyttäytymistä juuri sinulle. Tämä väri on näkemistä ilman rajoitetta.
Indigon tietoisuutta saat esim. seuraavilla konsteilla
Indigon väri yhdistetään kuudenteen chakraan, jota myöskin Ajna-chakraksi kutsutaan. Tätä chakraa sanotaan myös kolmanneksi silmäksi. Kolmas silmä, Ajna -chakra, sijaitsee noin 2cm nenän juuren yläpuolella keskellä otsaa, silmäkulmien välissä. Kuudennen chakran kautta toteutuu olemassaolon tietoinen aistiminen. Se on korkeamman hengen voima, älyllisen erottelukyvyn, muistamisen kyvyn ja tahdon asuinsija. Ruumiillisella tasolla se ”majoittaa” keskushermoston ylimmän komentokeskuksen.
Nykyään vain muutamien ihmisten kolmas silmä on täysin auki, sillä sen avautuminen etenee aina käsi kädessä tietoisuuden kehittymisen kanssa. Toki kuudes chakra voi toimia harmonisesti, vaikka se ei vielä olisikaan täysin kehittynyt. Se ilmenee valppaana ymmärryksenä ja henkisenä taitavuutena. Mitä avoimmaksi kolmas silmä kehittyy, sitä enemmän perustuvat ajatukset todellisuuden suoraan, sisäiseen ymmärtämiseen.
Epäharmonisen toimintaan kuuluu että elää lähes yksinomaan älynsä ja järkensä kautta. Se merkitsee sitä, että yrität säädellä kaikkea järjen avulla, ja vain sellaiset totuudet, joita rationaalinen ajattelusi sinulle välittää, ovat sinusta jonkin arvoisia. Henkisen tiedon hylkäät nopeasti epätieteellisenä sekä epärealistisena.
Muista toki kohtuus kaikessa – myös väreissä, muuten saattaa tulla ähky
lähteet:
Anne Hietanen – Valonvoimaa
Shalila Sharamon & Bodo J. Baginski – CHAKRA käsikirja
Syyspäiväntasauksen aikaan aurinko siirtyy pohjoiselta pallonpuoliskolta eteläiselle pallonpuoliskolle. Tähän aikaan päivän ja yön pituudet ovat kaikkialla maapallolla suunnilleen yhtä pitkiä eli molemmat tasan 12 tuntia.
Syyspäiväntasaus on yksi neljän vuodenajan kulmakivistä. Tänä vuonna 2021 syyspäiväntasaus osuu keskiviikkoon 22. päivä syyskuuta.
Suurin osa ns. ”uuspakanoista” pitävät syyspäiväntasausta toisena sadonkorjuujuhlana. Ensimmäinen ajoittuu elokuun alkuun ja kolmas lokakuun lopulle.
Syyspäiväntasaukselle on monia nimiä kuten esim.
Wanha kansa kutsui sitä Suomessa:
Nimet keksittiin, sillä päivä oli paras omenoiden poimimiseen sekä perunoiden ja nauriiden nostamiseen. Syys-Matista alkoi talven puhdetyöt. Koska tiet olivat syyssateiden takia usein huonossa kunnossa, puhuttiin myös Rapa-Matista. Uskottiin, että jos Mattina vesi menee vähänkään riitteeseen, tulee pitkä ja lauha syksy ja maa pysyy pitkälti sulana.
Oli wanhalla kansalla myös toinen Matti, nimittäin talvi-Matti, joka ajoittui helmikuun lopulle. Ennen sanottiin:
”Matti puhteet tuo, Matti puhteet vie”
eli syksy tuo puhteet ja talvi vie ne mennessään. Sanottiin, että jos syys-Matti maat jäädyttää, niin joulunaikaan ei lunta tule.
Matti-sananlaskujen lisäksi ajateltiin, että revontulet syyspäiväntasauksen aikaan tietävät pakkasia. Tasauspäivän myrskyt taasen enteilivät hyvää viljavuotta ja runsaslumista talvea. Minkähänlainen syyspäivän tasaus on tänä vuonna tulossa?
Siinä, missä kevätpäiväntasaus lupaa ja ennakoi elämää, niin syyspäiväntasaus ennakoi luonnon ja valon kuolemaa. Etelä-Suomessa sanottiin karhun etsivän näihin aikoihin talvipesän paikkaa. Ennen vanhaan jopa ajateltiin karhun, lähes myyttisenä olentona, kuolevan talvella syntyäkseen uudelleen taas keväällä. Toisaalta sanottiin myös, että karhu makaa kuusenoksa kädessä toisesta Matin päivästä toiseen Matin päivään. Käärmeiden uskottiin horrostavan syys-Matista kevään Mattiin. Koska käärmeitä käytettiin myös lääkkeeksi, oli niihin tarvittavat käärmeet kerättävä viimeistään Matin päivän viikolla.
Wanha kansa kunnioitti tätä pitkää pimeää aikaa ja he muistivat tuolloin vainajiaan. Vaikka varsinainen vainajienmuistamisaika (pyhäinpäivä, halloween, samhain) ajoittuukin lokakuun loppuun, niin tiedetään wanhan kansan järjestäneen pienimuotoisia juhlia vainajilleen myös syyspäiväntasauksena.
Saagojen mukaan Skandinaviassa suoritettiin suurimmat rituaalit nimenomaan vuodenaikojen taitekohdissa. Kuten keskikesällä kesäpäivänseisauksen aikaan, kevät – ja syyspäiväntasausten aikoihin sekä talvipäivänseisauksen aikaan.
Aasainuskoisten juhlassa painoittui pimeän ajan tervetulleeksi toivottaminen, kunnioittaen tuolloin erityisesti Odinia, Skadia, Ullria ja jopa Heliä. Osa aasainuskoisista yhdisti tämän myös sadonkorjuujuhlaan ja he kunnioittivat sekä kiittivät tuolloin myös Freyaa, hänen kaksoisveljeään Freyriä sekä Thoria menneestä satokaudesta.
lähteet:
Juhannusta vietettiin alun perin vuoden valoisimpana päivänä eli kesäpäiväseisauksen aikaan. Kesäpäivänseisaus on aika, jolloin aurinko laskee vain hetkeksi horisontin alapuolelle, ja yö on hyvin lyhyt. Nykyisin juhannusta juhlitaan Suomessa kesäkuun 20. ja 26. välisen päivien lauantaina. Monet kristilliset kirkkokunnat taas juhlistavat tällöin Johannes Kastajan syntymäpäivää, siitä siis nimi juhannus. Ennen, varsinkin Suomessa, juhannus oli muinaisuskontoon liittyvä juhla, Ukon juhla tai vakka juhla. Ukko oli esi-suomalaisten ja karjalaisten ylijumala sekä ukkosen, sään ja sadon jumala.
Juhannus on edelleen yksi suurimmista juhlista Suomessa ja sillä on vahva perinne maaseudulla, mutta sitä juhlitaan myös kaupungeissa ja kesämökeillä. Juhannuksena suomalaiset kokoontuvat yhteen juhlimaan ja nauttimaan kesästä. Tyypillisiä juhannuksen tapahtumia ovat saunominen, juhannuskokkojen polttaminen (jos ei ole voimassa metsäpalovaroitusta), kesäisten ruokien valmistaminen ja nauttiminen sekä erilaiset ulkoiluaktiviteetit, kuten veneily, kalastus ja retkeily. Juhannuksena suomalaiset nauttivat perinteisiä kesäruokia, kuten uusia perunoita, silliä, savustettua kalaa, makkaraa ja erilaisia salaatteja. Juhannuspöydässä on usein myös marjoja, kuten mansikoita.
Saunominen on tärkeä osa juhannuksen viettämistä. Suomalaiset nauttivat saunomisesta ympäri vuoden, mutta juhannuksena se on erityisen suosittua. Monet menevät saunaan ystävien tai perheen kanssa ja vihtovat itseään vastalla, joka parantaa verenkiertoa ja antaa rentouttavan tunteen.
Juhannuskokkojen polttaminen on yksi juhannuksen ikonisimmista perinteistä. Kokot sytytetään yleensä rannoilla tai saarissa, ja niiden ympärille kokoontuu ihmisiä katsomaan ja tunnelmoimaan. Kokkojen polttamisen, tarkemmin tulen ja savun, uskotaan karkottavan pahoja henkiä ja tuovan onnea ja hyvää sadonkorjuuta. Uutisissa mainitaan ennen juhannusta, onko metsäpalovaroitus voimassa ja onko juhannuskokkojen polttaminen sallittua.
Juhannussaunan, koivuvihtojen ja tanssien lisäksi, juhlan viettoon on kuulunut myös juhannustaiat. Näistä perinteistä monet juontavat juurensa vanhaan eurooppalaiseen valon ja hedelmällisyyden juhlaan kesäpäivänseisauksen aikaan. Joten juhannuksen taiat ja ennustukset, joissa povataan tulevaa puolisoa kukkakimpulla tai satokauden runsautta siitä, miten paljon juopoteltiin, eivät olekaan tuulesta temmattuja.
Vastaavia tulia poltettiin myös talvipäivänseisauksen yhteydessä. Uskottiin, että nämä päivät olivat taianomaisia päiviä, koska silloin aurinkokin tuntui pysähtyvän hetkeksi ääripäähänsä, mikä puolestaan sai henkiolennot liikkeelle.
Muutamat näistä taioista ovat säilyneet tähän päivään saakka. Paikkakunnat sekä perinteet vaikuttavat taikojen teossa sekä uskomuksissa. Niitä saatetaan tehdä eri lailla, eri puolilla maata.
Tässä niistä muutama:
Juhannuksen aikaan Suomen luonto on kauneimmillaan. Kesäyöt ovat valoisia ja luonto herää täyteen loistoonsa. Monet suomalaiset viettävät juhannusta luonnossa.
lähteet:
http://juhlat.fi/articles/tag/juhannustaiat/
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/05/17/juhannus-keskikesan-ja-valon-juhla
Olemme aiemmin kirjoittaneet hiusnaamion tekemisestä kotikonstein. Hiusnaamion tekemiseen tarvitset puhdistusöljyä tai hiusöljyä. Tässä artikkelissa, savi hiustenhoidossa, kerromme lisää saven mahtavista vaikutuksista.
Viisas mies Dr. Giuseppe Ferraro on sanonut: ”Savilajeja on maapallolla yhtä paljon kuin kasvilajeja. Savien maailma on täysin oma valtakuntansa.” Tämä lause on totta. Savilajeilla on oma valtakuntansa. Jo yli 3000 vuotta savea on käytetty moniin eri tarkoituksiin. Esimerkiksi muinaisten faaraoiden lääkärit ovat hoivanneet haavoja, tulehduksia ja jopa sisäelimiä saven avulla.
Nyt savea käytetään kylpylöissä, ekokosmetologien hoidoissa ja ekokampaamoissa osana hoitokäsittelyitä. Ekokampaajat käyttävät savea puhdistamiseen, absorboimaan epäpuhtauksia kuten esim. kemikaalijäämiä sekä lisäämään mineraaleja ja hivenaineita hiuksiin ja hiuspohjaan.
Polymineraalinen savi ei käyttäydy iholla, hiuksissa tai elimistössä yksipuolisesti, vaan jokaisen mineraalin ja hivenaineen ominaisuudet hoitavat meitä yhdessä erittäin monipuolisesti. Tästä voidaan päätellä kuinka monimutkainen organismi savi on.
Jatketaanpas tätä kertomusta, joka vie meidät hitusen syvemmälle savien maailmaan. Haluan kertoa enemmän vihreästä savesta, jota myös Luanan ekokampaamossa käytetään. Toki savilaatuja on muitakin vihreän lisäksi mm. valkoisesta harmaaseen, keltaisia, ruskeita ja punaisia aina sinisiin asti. Miten sitten vihreä savi eroaa muista savista?
Vihreän saven väri vaihtelee tumman harmaasta tumman vihreään. Saven vihreys tulee sen korkeasta piin arvosta. Pii on keholle tärkeä mineraali. Pii itsessään mm. stimuloi ihoa ja parantaa ihon kuntoa. Vihreä savi sisältää piin lisäksi runsaasti myös magnesiumia ja hivenaineita.
Vihreällä savella on monenlaisia ominaisuuksia, joista haluan mainita muutaman:
Yllä olevassa kuvassa tehokuuri-pakettimme, jossa testipala piparmintun tuoksuista palashampoota ja pussillinen vihreä savi -jauhetta. (Linkki lopettaa toimimisen, jos tuotetta ei ole enää saatavilla.)
Savi puhdistaa yhdellä kertaa hiuspohjasta kuona-, rasva- ja kalvoainekerrostumat. Luana`s Organic palashampoo tekee sen 1-2 kuukaudessa ( jos on noin 2 pesukertaa viikossa), riippuen hiuspohjan kunnosta.
Savi lisää hiusjuurille paljon hyviä mineraaleja ja edistää hiusten kasvua ja vahvistusta. Palashampoomme edistää hiusten kasvua ja vahvistusta eteeristen öljyjen avulla sekä puhtaan, raikkaan ja hengittävän hiuspohjan ansiosta.
Suosittelen asiakkailleni ottamaan savihoitoja säännöllisesti noin 1-3 kertaa vuodessa. Se buustaa ja tuuheuttaa todella tehokkaasti. Savea on hyvä käyttää poistamaan vedestä tulevia kuparin ja raudan jäämiä hiuksista.
Miten huomaa, että on jäämiä? Hiukset ovat raskaat, tahmaiset ja hieman vihertävät. Hoitoaineemme edesauttaa myös näiden jäämien poistoa, mutta se on hellempi. Savea on hyvä käyttää tehoaineena.
Tässä ohje nopeaan syväpuhdistavaan hiustenpesuun savea käyttäen:
Terveisin Luana